22.8. – 29.8.2010
Účastníci 4.9.2009: Ivan Žežovski, Mire, Ján Šmoll, Krzysztof Dudzinski, Pavol Pokrievka, Libor Štubňa, Juraj Szunyog, Martin Sluka, Jakub Bernadič, Peter Imrich, Tina Majerníčková, Gabika Majerníčková
Cieľom expedície bolo pokračovať vo výskume v najhlbšej macedónskej jaskyni na planine Jakupica Slovačka jama (-524 m). Do mohutného vchodu však spadlo cez zimu veľké množstvo snehu, ktoré zvýšilo snehovú zátku do jaskyne z minulého roku. Minulý rok bola snehová zátka dlhá približne 20 m, teraz je to už asi 50 m a predpokladáme, že jaskyňa je na niekoľko rokov zavretá. Preto sme začali so sondovaním v perspektívnych prepadliskách s chladným prievanom, umiestnených nad známymi časťami jaskyne. Po viacerých pokusoch v rôznych dierach sme si vybrali lokalitu s pevnou stenou (stropom), ktorá pomerne dobre púšťa (10 m), no je potrebné ešte pokopať. Popri tom sme skúmali a mapovali ďalšie zaujímavé lokality: Ovčia jaskyňa (asi 20 m), priepaste Milenkov kameň č. 1 až č. 3 s hĺbkou 10, 40, 40 m, Priepasť Mirska voda č. 1 (-40 m). Všetky 40 m priepaste mali sneh až na dno a boli zasutené bez prievanu. Pomocníkmi na prevoz materiálu po planine boli dva koníky, o ktoré sa staral Mire z Makedonskeho Brodu. O naše pohodlie sa staralo združenie Jasen, ktoré zabezpečilo dovoz gulášu každý večer (diviačí, kamzičí…), dovoz vody na pitie i umývanie. Zázemím nám bol rekonštruovaný planinársky dom na Boro Polje. K pohodliu prispelo aj slnečné teplé počasie (proti ktorému sme ale museli používať vysoký ochranný faktor). Pod planinou sme si prezreli vyvieračku Gorna Belica s nízkym stavom vody a posledný deň sme preskúmali a zmapovali Jaskyňu Jasika s mohutnou širokou chodbou v dolnej časti planiny.
Účastníci 4.9.2009: Ivan Žežovski, Mire, Ján Šmoll, Krzysztof Dudzinski, Pavol Pokrievka, Libor Štubňa, Juraj Szunyog, Martin Sluka, Jakub Bernadič, Peter Imrich, Tina Majerníčková, Gabika Majerníčková

autor: Juraj Szunyog


Posted by SCHV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *